Museer i Helsingfors

Staden Helsingfors har under hela sin historia präglats av närheten till två andra huvudstäder: Stockholm och Sankt Petersburg. Idag har staden kanske inte ett utbud av museer som kan mäta sig med den f.d. ryska huvudstaden, men Helsingfors har väl så mycket att bjuda på som Stockholm.

Många av museibyggnaderna i den finländska huvudstaden ingår i institutioner tillsammans andra museer. Till exempel hör flera museer till Helsingfors universitet, och det finländska nationalgalleriet består av tre konstmuseer.

Nationalmuseum

Ett av de mest iögonfallande museerna i Helsingfors är Nationalmuseum.  Museet är inhyst nationalromantisk byggnad, uppförd strax efter förra sekelskiftet, vars fasad inspirerats av Finlands medeltida kyrkor och borgar.

Samlingarna i museet skildrar den finländska historien, från förhistorisk tid till idag. Tiden då Finland var en del av Sverige får stort utrymme, men det finns även en utställning om landsbygdens kultur, under perioden före den industriella revolutionen.

Ateneum

Ateneum är beläget vid Järnvägstorget i centrala Helsingfors, mitt emot centralstationen. Detta museum inrymmer den största samlingen av klassisk konst i Finland, framför allt verk av finländska konstnärer. Men museet har även cirka 650 verk av utländska konstnärer i samlingarna, däribland Vincent van Goghs Gata i Auvers-sur-Oise. Målningen har varit i museets ägo sedan 1903, vilket gör Ateneum till ett av de första museer i världen som införskaffade en van Gogh.

Kiasma

Konstmuseet Kiasma är döpt efter synnervskorsningen, och är troligen det finländska museum som är mest känt utomlands. Kiasma hör till nationalgalleriet, och är det museum som har ansvaret för den moderna konsten. I samlingarna finns mer än 4000 verk av konstnärer från hela världen, men precis som på Ateneum dominerar de finländska konstnärerna.

Helsingfors konsthall

Konsthallen, belägen i stadsdelen Töölö, har till skillnad från många andra konstmuseer inte någon egen samling. De sju till åtta utställningar som hålls i konsthallen årligen består av objekt från andra samlingar. Fokus har ända sedan starten 1928 legat på samtidskonst och arkitektur. Konsthallen ägs av en privat stiftelse, men finansieras delvis av Helsingfors stad och Undervisnings- och kulturministeriet.

Naturhistoriska centralmuseet

Naturhistoriska centralmuseet är ett av de museer som hör till den finländska huvudstadens universitet. Samlingarna på museet, som består av föremål och prover från hela världen, har till syfta att utbilda, men också att informera och bidra med kunskaper till den naturvetenskapliga forskningen i landet.

Amos Andersons konstmuseum

Detta museum är det största privatägda konstmuseet i Finland. Museet grundades av Amos Anderson, tidningsman, riksdagsman och konstmecenat. Anderson var bl.a. chefredaktör för Hufvudstadsbladet. Konstmuseet förvaltar den konstsamling som Anderson, som inte efterlämnade några arvingar, byggde upp under sin livstid.

2017 kommer museet att öppna ett underjordiskt annex, beläget under den öppna platsen framför landmärket Glaspalatset. Arbetet med att skapa annexet pågår för fullt just nu.

Krigsmuseet

Den finländska försvarsmaktens museum är en del av försvarshögskolan, och har till uppdrag att presentera både landets militärapparat och Finlands militära historia. Museet är beläget på Elisabetsgatan i centrala Helsingfors, men en av dess största attraktioner hittar man i inloppet till staden. Där, på sjöfästningen Sveaborg, hittar man ubåten Vesikko, som kan besökas sommartid.