Jugendhusen i Helsinki

Finland är vårt kära grannland, som vi nästan kan kalla brödranation eller systernation, men ändå så är nationerna olika varandra på många sätt. I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man kan åka till Finland via Stockholm och först njuta av vår huvudstad samt sedan det finska Helsinki med sevärdheter, god mat och shopping. I dag skriver vi om den häftiga arkitektur som går att beundra i staden.

Järnvägsstation HelsingforsI DN kan vi läsa om arkitekturens huvudstad, som på många sätt är just Helsinki eller Helsingfors som vi måst döpa om det till på svenska. Finsk arkitektur är mer än Alvar Aalto och jugendstilkvarter efter varann visar på den utsökta byggkonst som förevigats på gatorna i den populära kustbelägna staden.

Många fasader är inspirerade av Kalavala, med dekorationer som är djupt naturmytiska och nationalromantiska fast inte på ett överdrivet, svulstigt sätt. Jugendarkitekturen var en motreaktion på klassisk stil och blomstrade på många ställen i Europa samt i USA under tidigt 1900-tal. Till skillnad mot den centraleuropeiska art nouveau-stilen som mångt å mycket är sirlig och blomstrig är den finska ofta enklare, tyngre och mörkare – enligt samma artikel. Kanske var det en strävan efter en egen identitet, om att varken tillhöra Sverige eller Ryssland utan vara självständigt och gå sin egen väg. Det finns närmare 600 byggnader från tidsepoken runt om i staden och det innebär mycket fint och fantasifullt att titta på under vandringarna i staden.

Vill man även bo på ett hotell i jugendstil med rimliga priser finns hotell som Solo Soko Hotel Torni, Glo Hotel Art och Hotel Arthur att tillgå.

Jugend eller Art Nouveau?

Jugend är bland annat en stilart inom just arkitektur, formgivning och konsthantverk samt grafik och var på mode från 1890 fram till ungefär 1920, och kan inte riktigt beskrivas som en enhetlig stil utan en rad olika stiluttryck som uppkom på olika platser. Stilen heter på de flesta platser ”Art Nouveau” men i Tyskland och Sverige som just Jugend, men i andra även som ”Modernisme”, däribland i Ryssland och Spanien. I Italien kallades stilen istället för ”Stile Floreale” och i Storbritannien ”Liberty Style”. Gemensamt för jugendstilen är att det är en motreaktion mot det histicistiska tänkandet och klassism som var på modet innan.