Åkt till Finland via Stockholm

Trött på vardagen och vill unna dig en minisemester men varken har råd, ork eller lust att lämna vardagen mot en helt och hållet ny kultur? Det bästa sättet att uppleva utlandet för bara några timmar är helt klart en kryssning till Finland – men då måste du först och främst ta dig till Stockholm.

kvinna på färjaAtt åka finlandsfärja är något de flesta utav oss gjort någon gång i livet, och inte konstigt är väl det med tanke på att en kryssning över östersjön utgör det perfekta scenariot för en minisemester utan onödigt krångel. Ett tips är att börja den minisemester med en natt på hotell i Stockholm en vardag och sedan ta morgonbåten från antingen Värta hamnen eller från Stadsgårdshamnen där flest färjor gör sina avstamp – och åker du en vardagsmorgon är det dessutom större chans att du får en billigare resa då priset ökar för kvälls- och helgkryssningar. Snart kan du dessutom hoppa på färjan i Nynäshamn, enligt uppgift till Dagens Nyheter finns nämligen planer på att sätta dit en mobil kaj för att öppna upp för fler kryssningsfartyg än bara båten till Gotland.

Avresa och slutdestination

finlandsfärja 2Väl ombord sedan kan du känna dig trygg. För även om det verkar som om färjan i princip kör sig själv så ska man hålla i minnet att det är mycket som ska till för att få fartyget att flyta på som det ska utan grundstötningar eller andra olyckor, och det ser besättningen till. Visste du till exempel att en färja är strikt hierarkisk för att fungera på smidigaste vis? Det visste inte reportern för tidningen IDG innan han fick följa med en kryssning och faktiskt se vilket jättejobb det går in för att köra en färja över havet. Bland annat fick han lära sig vem som sköter vad, hur fort motorn går och hur ett byte av besättningen sker när någon ska få sova en stund – och mer om detta kan du läsa genom att klicka här. När du sen är tryggt i hamn i Finland finns massvis av aktiviteter att fylla en dag med innan det återigen är dags att stiga på färjan hem. Till exempel blir det allt populärare att åka Segway i Finland – så pass populärt till och med att man faktiskt överväger att låta Segways få köra i vanliga trafiken och inte bara på trottoarer, skriver Hufvudstadsbladet. Så bli inte förvånad om du erbjuds hyra en för att ta dig till den plats du vill besöka när ni väl är i hamn, för precis som i vilket annat hamnområde som helst måste du ta dig en bit bort från hamnen för att hitta något roligare än båtar att titta på – och då kan en Segway komma väl till pass!